Uutiset

Suomeen rakennetaan maailman suurin lämmön kausivarasto

1,100,000 kuution tunneliprojekti on käynnistynyt

Energiavarasto Varanto on määrä valmistua Vantaan Kuusikonmäkeen vuoteen 2028 mennessä aikataulun mukaan.

Vantaan Energia on aloittanut maailman suurimman lämmön kausivaraston rakentamisen, jossa lämpö säilötään kuumaan veteen. Energiavarasto Varanto on suunniteltu valmistuvan Vantaan Kuusikonmäkeen vuoteen 2028 mennessä aikataulun mukaan.

Työmaatukikohdan perustusten rakentaminen on käynnistänyt rakennustyöt. Äänekkäämmät, valmistelevat louhintatyöt tunnelin suuaukolle aloitetaan heinäkuussa ja niiden arvioidaan kestävän vuodenvaihteeseen saakka.

Kun Varanto valmistuu, se on kooltaan ja kapasiteetiltaan maailman suurin lämmön kausivarasto. Varastoon rakennetaan kolme tunnelia, jotka ovat 20 metriä leveitä, 300 metriä pitkiä ja 40 metriä korkeita. Tunnelien pohjat sijoittuvat 140 metriä maanpinnan alapuolelle.

Energiavaraston lämpötunneleiden ja prosessitilojen yhteenlaskettu tilavuus on 1 100 000 kuutiota. Vesitilat sijaitsevat syvällä pohjaveden pinnan alapuolella, mikä mahdollistaa veden lämpötilan nostamisen jopa 140 asteeseen höyrystymättä.

Hankealueella suoritetaan kesän aikana muun muassa pohjatutkimuksia ja -mittauksia. Varannon louhintaurakan kilpailutus on meneillään, ja nykyisen suunnitelman mukaan louhinnan on tarkoitus alkaa alkuvuodesta 2025. Louhinta etenee noin viisi metriä päivässä. Vantaan Energian tavoitteena on saavuttaa hiilinegatiivinen energiantuotanto vuoteen 2030 mennessä.

Click to comment

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat

To Top