Eläimet

Maailman vanhin koira ja sen pitkäikäisyyden salaisuudet

Maailman vanhin koira oli Bobi

Maailman vanhin koira oli Bobi, Alentejonkoira Portugalista, joka eli 31 vuotta ja 165 päivää.

Maailman vanhimmaksi koiraksi tunnettu Bobi, Alentejonkoira Portugalista, kuoli 31 vuoden ja 165 päivän iässä. Bobi vietti koko elämänsä Conqueirosin kylässä, lähellä Portugalin länsirannikkoa, luonnollisessa ja rakastavassa ympäristössä, mikä todennäköisesti vaikutti merkittävästi sen pitkäikäisyyteen. Bobin omistaja, Leonel Costa, korosti Bobin kokemaa vapautta, luontoa ja rakkautta elämänsä keskeisinä tekijöinä. Costa ehdotti, että maaseudulla asuminen ja ympäröivä luonto olivat epäilemättä tärkeimmät tekijät, samoin kuin se, että Bobia ei koskaan pidetty häkissä tai kytkettynä.

Bobi sai kansainvälistä tunnustusta, saavuttaen Guinnessin maailmanennätyksen vanhimpana koirana. Leonel Costa kertoi perinteisistä portugalilaisista juhlista Bobin 31. syntymäpäivänä ja ilmaisi huolensa Bobin stressitasoista juhlien aikana, huomauttaen koiran hyvinvoinnista juhlien jälkeen.

Maailman vanhin koira oli Bobi
Kuva: Guinness World Records

Leonel Costa jakoi koskettavan tarinan Bobin varhaiselämästä, paljastaen, että Bobi ja sen sisarukset oli tarkoitus lopettaa, koska perheellä oli tuolloin liikaa eläimiä. Bobi kuitenkin vältti kohtalonsa, ja Costa sekä hänen veljensä pitivät Bobin salassa, mikä johti siihen, että koira tuli rakastetuksi perheenjäseneksi. Bobi jakoi perheen ruoan, joka valmistettiin erityisesti liottamalla se vedessä mausteiden poistamiseksi, osoittaen Bobin ja hänen perheensä välisen ainutlaatuisen sidoksen.

Bobi oli rotunsa Alentejonkoira, joka tunnetaan itsenäisenä, vahvatahtoisena ja valppaana, ja sitä käytetään yleisesti vartijakoirana. Tämä rotu on suurin portugalilainen koirarotu, mikä korostaa Bobin ainutlaatuisia ominaisuuksia jo itsessään vaikuttavassa sukulinjassa.

Alla on koottu luettelo huomattavimmista pitkäikäisistä koirista vanhimmasta nuorimpaan:

 1. Bobi – Alentejonkoira Portugalista, joka eli 31 vuotta ja 165 päivää. Bobin elämää leimasi vapaus ja rauhallinen ympäristö.
 2. Bluey – Australiankarjakoira, joka eli 29 vuotta ja 5 kuukautta. Bluey työskenteli karjan ja lampaiden parissa yli kahden vuosikymmenen ajan.
 3. Butch – Beagle Yhdysvalloista, Virginia, joka eli noin 28 vuotta.
 4. Taffy – Welsh Collie Iso-Britanniasta, joka eli 27 vuotta ja 317 päivää.
 5. Bramble – Bordercollie Englannista, joka eli 27 vuotta ja 211 päivää. Bramble oli kuuluisa siitä, että se noudatti suurimman osan elämästään vegaanista ruokavaliota.
 6. Adjutant – Musta labradorinnoutaja sekoitus Lancashiressa, Englannissa, joka eli 27 vuotta ja 98 päivää.
 7. Buksi – Sekarotuinen koira Unkarista, joka eli noin 27 vuotta. Buksi oli Unkarissa tunnettu ja ELTE-yliopisto tutki sitä pitkän ikänsä vuoksi.
 8. Pusuke – Shiba Inu -sekoitus Tochigista, Japanista, joka eli 26 vuotta ja 248 päivää. Pusuke tunnettiin yllättävästä ja odottamattomasta poismenostaan pitkän ja terveen elämän jälkeen.
 9. Sugar – Eläin, joka asui Yhdysvalloissa ja eli 24 vuotta ja 360 päivää, mutta Sugariin liittyvät tiedot ovat niukat, mukaan lukien hänen rotunsa ja elämänsä yksityiskohdat.
 10. Piccolo – Sekarotuinen koira Italiasta, joka eli 23 vuotta ja 86 päivää. Piccolon elämästä tiedetään vähän.
 11. Kathy T. Dog – Sekarotuinen koira Las Vegasista, Nevadasta, joka oli tunnettu temperamentistaan. Kathy eli 22 vuotta ja 29 päivää.

Nämä koirat ovat eläneet poikkeuksellisen pitkään, ylittäen suurimman osan roduista odotettavissa olevan elinajan. Jokainen heistä oli erityinen omalla tavallaan ja jätti jälkeensä pitkäikäisyyden perinnön, joka kiehtoo ja inspiroi koiranomistajia ympäri maailman.

Koirien rodut ja pitkäikäisyyden salaisuudet:

Kuten Bobi ja muut listan koirat osoittavat, monenlaiset rodut voivat saavuttaa poikkeuksellisen iän. On tärkeää muistaa, että genetiikka, terveellinen ruokavalio, riittävä liikunta ja rakastava koti ovat avainasemassa, kun tavoitteena on maksimoida lemmikkisi elinikä. Esimerkiksi Bobin tapauksessa vapaana eläminen maaseudulla ja ihmisen ruoan syöminen osana tasapainoista ruokavaliota näyttävät edistäneen hänen pitkäikäisyyttään.

Jos haluat auttaa koiraasi elämään pitkän ja terveellisen elämän, muista:

 • Tarjota tasapainoinen ja ravitseva ruokavalio.
 • Varmistaa, että koirallasi on paljon tilaa liikkua ja tutkia.
 • Käydä säännöllisesti eläinlääkärissä tarkastuksissa.
 • Ylläpitää aktiivista elämäntapaa, joka sisältää säännöllistä liikuntaa.
 • Antaa paljon rakkautta ja huolenpitoa.

Jokainen koira on yksilö, ja vaikka emme voi taata, että jokainen koira elää yhtä pitkään kuin Bobi tai Bluey, voimme kuitenkin tehdä parhaamme tarjotaksemme niille parhaat mahdolliset olosuhteet terveellistä ja onnellista elämää varten.

Usein Kysytyt Kysymykset

1. Miksi pienet koirarodut elävät pidempään kuin suuret koirarodut?

Pienet koirarodut yleensä elävät pidempään kuin suuret rodut johtuen tekijöistä, kuten hitaammasta kasvuvauhdista ja pienemmästä riskistä kehittää ikään liittyviä sairauksia nopeasti. Suuret rodut kasvavat ja vanhenevat nopeammin, mikä voi johtaa varhaisempaan ikään liittyvien sairauksien esiintymiseen.

2. Mikä on pienten, keskikokoisten ja suurten koirarotujen keskimääräinen elinikä?

Pienten koirarotujen keskimääräinen elinikä on 10–15 vuotta, keskikokoisten rotujen elinikä on keskimäärin 10–13 vuotta, ja suurten rotujen odotettavissa oleva elinikä on 8–12 vuotta​.

3. Voiko sterilointi tai kastrointi vaikuttaa koiran elinikään?

Kyllä, sterilointi tai kastrointi voi vaikuttaa positiivisesti koiran elinikään vähentämällä tiettyjen syöpätyyppien riskiä ja mahdollisesti pidentämällä niiden elinikää.

4. Mitkä terveysongelmat ovat yleisempiä suurilla koiraroduilla?

Suuret koirarodut ovat alttiimpia tietyille lääketieteellisille tiloille, kuten sydänongelmille ja nivelvaivoille, osittain johtuen suuremman kehon aiheuttamasta rasituksesta.

5. Miten sekarotuisten koirien elinikä vertautuu puhdasrotuisiin?

Sekarotuiset koirat elävät yleensä pidempään kuin puhdasrotuiset niiden geneettisen monimuotoisuuden ansiosta, mikä voi edistää parempaa yleisterveyttä ja mahdollisesti pidempää elinikää

6. Miten voit auttaa koiraasi elämään pidempään?

Varmistamalla korkealaatuisen, terveellisen ruokavalion, räätälöidyn liikuntasuunnitelman ja säännölliset eläinlääkärissä käynnit voit merkittävästi auttaa pidentämään koirasi elämää.

7. Mikä on pisimpään elävä koirarotu?

Chihuahuat ja Australiankarjakoira ovat rotuja, joilla on pisimmät eliniät, chihuahuoiden eläessä keskimäärin 15–20 vuotta ja jotkin Australiankarjakoirat elävät yli 20 vuotta.

8. Onko tiettyjä rotuja, jotka tunnetaan pitkäikäisyydestään?

Kyllä, rodut kuten Yorkshirenterrieri, Bichon Frisé, Shiba Inu ja Kääpiösnautseri tunnetaan pidemmän kuin keskimääräisen eliniän omaavina, niiden eliniän ollessa 12–16 vuotta tai enemmän​.

9. Miksi sekarotuisia pidetään pitkäikäisempinä?

Sekarotuisilla on vähemmän terveysongelmia ja pidempi elinikä verrattuna puhdasrotuisiin laajemman geneettisen poolinsa ansiosta, mikä vähentää perinnöllisten sairauksden riskiä.

10. Mitkä ovat avaintekijät, jotka määrittävät koiran eliniän?

Avaintekijöitä ovat koiran hoito, koko, geneettinen tausta ja se, onko se sterilisoitu tai kastroitu. Oikeanlainen ravinto, liikunta ja ennaltaehkäisevä terveydenhuolto ovat keskeisiä tekijöitä

Lähde: https://www.guinnessworldrecords.com/news/2024/2/guinness-world-records-concludes-oldest-dog-ever-review-launched-after-bobis-dea-765022

Sinun on luettava

Helppo Koirarotu Opas: Löydä Täydellinen Ystävä Perheellesi

Uskollinen Koirarotu: Elämäsi Rakastavin Kumppani

Koiran Tassu – Askel Askeleelta Kevään Tassujenhoito-opas

Rakkaudentunnustus Ihollesi: Miksi Jokaisen Koiran Ystävän Tulisi Harkita Koiran Tassutatuointia

Click to comment

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat

To Top