Miten

Miten Säästää Rahaa?

Miten Säästää Rahaa?

Rahan säästäminen on tärkeää, jotta voimme varautua yllätyksiin, toteuttaa unelmiamme ja turvata tulevaisuutemme. Henkilö tarvitsee rahaa kolmeen päätavoitteeseen, jotka ovat: päivittäisiin menoihin, hätätapauksiin ja voiton tavoitteluun. Säästäminen on yksi huippuliikemiesten kuumimmista aiheista. He sanovat, että kulutat sen jälkeen, kun olet säästänyt tuloistasi. Säästäminen voi tuntua vaikealta, mutta oikeilla vinkeillä se onnistuu helposti.

1. Seuraa omia tulojasi ja menojasi

Ensimmäinen askel säästämisen aloittamisessa on selvittää, mihin rahasi menevät. Pidä kirjaa tuloistasi ja menoistasi esimerkiksi Excel-taulukossa tai taloussovelluksessa. Tämä auttaa sinua löytämään turhat menot, joista voit säästää.

2. Aseta säästötavoitteet

Miksi haluat säästää rahaa? Haluatko kerätä rahaa esimerkiksi uuden auton, loman tai asunnon ostamiseen? Aseta itsellesi realistiset säästötavoitteet ja seuraa niiden toteutumista.

3. Siirrä rahaa säästötilille automaattisesti

Paras tapa säästää rahaa on siirtää sitä säästötilille automaattisesti joka palkkapäivä. Näin et huomaa edes, että rahaa lähtee pois palkastasi.

4. Karsi turhat menot

Kun tiedät, mihin rahasi menevät, voit alkaa karsia turhia menoja. Mieti tarkkaan, tarvitsetko jokaisen ostoksen. Voit esimerkiksi:

 • Peruuttaa turhia kuukausitilauksia
 • Syödä kotona enemmän
 • Kulkea julkisilla liikennevälineillä tai pyöräillä
 • Tehdä itse asioita, jotka yleensä tilaat tai ostat

5. Vertaa hintoja

Ennen kuin teet ostopäätöksen, vertaile hintoja eri kaupoissa tai verkkokaupoissa. Yleensä kun ostat verkosta, monet osapuolet ovat mukana tuotteen toimittamisessa sinulle. Jokainen näistä osapuolista lisää voittonsa, ja jokaisen vaiheen jälkeen tuotteen hinta kasvaa. Sinun on siis mentävä lähemmäs lähdettä niin pitkälle, etteivät lähemmäs lähdettä menemisestä aiheutuvat kustannukset ylitä väliin jäävien osapuolten voittoja. Näin löydät tuotteet hyvin halvalla ja voit säästää paljon rahaa.Näin voit varmistaa, että saat parhaan mahdollisen hinnan.

6. Opettele itse tekemään asioita

Itsensä tekeminen voi säästää paljon rahaa. Voit esimerkiksi:

Miten Säästää Rahaa?

Yritä tehdä sitä, missä olet itse hyvä. Tämä sisältää:

 • Auton Korjaaminen
 • Parranajo
 • Hiusten Värjääminen
 • Puutarhan Leikkaaminen
 • Vaatteiden Pesu
 • Siivoat Talosi
 • Pesuhuoneen Hanan Korjaaminen

Ammattilaisen vinkki

Itse tekeminen on kuitenkin rajallista, sillä se voi kostautua. Muista käsite vaihtoehtoiskustannus. Paras vaihtoehto, jonka uhraat tehdessäsi jotain. Tämä tarkoittaa, että jos leikkaat oman puutarhasi ja siihen menee kaksi tuntia. Tuntiansiot ovat 30 euroa, joten puutarhan niitto maksaa sinulle 60 euroa. Jos kuitenkin palkkaat ammattilaisen, joka leikkaa koko puutarhasi vain 35 eurolla. Tämä tarkoittaa, että tulosi pienenevät 25 eurolla. Vertaile siis aina, mitkä olisivat vaihtoehtoiskustannukset, jos tekisit asiat itse.

7. Lisää tulojasi

Jos tuloistasi ei jää tarpeeksi säästöön, voit yrittää lisätä tulojasi esimerkiksi hankkimalla toisen työn tai aloittamalla oman yrityksen. Verkkopalvelujen myynti on nykyään tuottoisa tapa ansaita. Suuri määrä ihmisiä siirtyy kohti verkkoalustoja, koska se maksaa riittävästi.

8. Ole kärsivällinen

Säästäminen vaatii kärsivällisyyttä. Älä lannistu, jos et näe tuloksia heti. Jatka säästämistä säännöllisesti, ja saavutat tavoitteesi lopulta.

Tässä vielä muutamia vinkkejä, jotka voivat auttaa säästämisessä:

 • Säästä rahaa etukäteen, ennen kuin teet ostopäätöksen.
 • Älä osta mitään, mitä et tarvitse.
 • Mieti, onko ostoksella todellista arvoa sinulle.
 • Älä vertaa itseäsi muihin.

9. Säästösuunnitelmat pankkien ja muiden rahoituslaitosten kanssa

Säästösuunnitelmat ovat hyvä tapa säästää rahaa tavoitteisiasi varten. Suomessa on tarjolla erilaisia säästösuunnitelmia, jotka on tarkoitettu eri kohderyhmille. Kun valitset itsellesi sopivaa säästösuunnitelmaa, on tärkeää huomioida säästötavoitteesi, säästösummasi, sijoitusriskisi ja säästösuunnitelmaan liittyvät kulut.

Lisäksi Suomessa on tarjolla erityisiä säästösuunnitelmia, jotka on tarkoitettu esimerkiksi nuorille, opiskelijoille ja lapsiperheille. Esimerkiksi Nordea tarjoaa nuorille suunnatun Säästöstartti-säästötilin, jolta voi nostaa rahaa ilman kuluja. OP tarjoaa opiskelijoille suunnatun OP-Opiskelijasäästötilin, jolta voi nostaa rahaa ilman kuluja kuukausittain. S-Pankki tarjoaa lapsiperheille suunnatun Säästöpossu-säästötilin, jolle vanhemmat voivat tallettaa rahaa lapsensa puolesta. Lisätietoa säästösuunnitelmista saat pankkien ja muiden finanssialan yritysten verkkosivuilta sekä asiakaspalvelusta. Voit myös vertailla eri säästösuunnitelmia Taloussanomien vertailupalvelussa.

Vihdoinkin

Ansaitseminen ja kuluttaminen ovat osa elämää. Säästäminen tarjoaa suojan pahimpia aikoja vastaan. Vaikeina aikoina varoja on vaikeampi saada. Säästäminen on tapa, joka valmistaa sinut kohtaamaan vaikeat ajat melko helposti. Edellä mainitut säästämisvinkit ovat varsin käytännöllisiä, ja ne auttavat sinua rakentamaan riittävän puskurivaraston, joka on käytettävissäsi silloin, kun tarvitset niitä eniten. Ota tavaksi säästää, se antaa lisää turvallisuutta ja luottamusta. Säästäminen on tärkeää, mutta se ei saa olla pakko. Jos säästäminen tuntuu liian vaikealta, voit aloittaa pienestä ja lisätä säästösummaa vähitellen.

Click to comment

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat

To Top