Terveys

Kuinka nopeasti prednisolon vaikuttaa

Kuinka nopeasti prednisolon vaikuttaa

Prednisoloni on steroidilääke, joka auttaa vähentämään tulehdusta ja säätelee immuunijärjestelmää. Lääke vaikuttaa yleensä nopeasti, usein muutaman tunnin kuluessa sen ottamisesta. Se on erittäin hyödyllinen äkillisissä tilanteissa, kuten allergioissa tai astmakohtauksissa. Prednisolonin vaikutus vaihtelee annoksen, lääkkeen muodon ja potilaan terveydentilan mukaan. Suuremmat annokset toimivat nopeasti, kun taas pienemmät annokset toimivat hitaammin, mutta niiden vaikutus kestää kauemmin. Pitkäaikaisten sairauksien, kuten nivelreuman, hoidossa lääkkeen täysi vaikutus voi kestää useita päiviä tai viikkoja. On tärkeää noudattaa lääkärisi neuvoja ja keskustella hänen kanssaan säännöllisesti varmistaaksesi, että lääkitys sopii parhaiten yksilölle.

Mikä on prednisoni?

Prednisoloni on keinotekoinen kortikosteroidi, joka auttaa hoitamaan monia tulehdukseen ja immuunijärjestelmän häiriöihin liittyviä sairauksia, kuten astmaa, nivelreumaa ja tulehduksellista suolistosairautta (IBD). Tämä lääke matkii kortisolia, joka on kehon oma luonnollinen hormoni. Se vähentää tulehdusta ja rauhoittaa immuunijärjestelmää, mikä auttaa lievittämään oireita. Prednisolonin käytössä on tärkeää noudattaa tarkasti lääkärin antamia ohjeita, koska väärin käytettynä siitä voi seurata vakavia sivuvaikutuksia, erityisesti jos sitä käytetään pitkään.

Mihin prednisolonia käytetään?

Prednisoloni on kortikosteroidilääke, jota käytetään sen tulehdusta ehkäisevien ja immuunijärjestelmää hillitsevien ominaisuuksien vuoksi monien sairauksien hoidossa. Tässä on joitakin prednisolonin yleisimpiä käyttökohteita:

 1. Autoimmuunisairaudet: Prednisolonia käytetään hoitamaan esimerkiksi nivelreumaa, lupusta ja multippeliskleroosia, joissa immuunijärjestelmä hyökkää virheellisesti terveiden kudosten kimppuun.
 2. Allergiset reaktiot: Prednisoloni on tehokas vaikeiden allergisten reaktioiden, kuten astman ja allergisen nuhan, hallinnassa, sillä se vähentää tulehdusta ja rauhoittaa immuunivastetta.
 3. Hengityselinsairaudet: Se auttaa hoitamaan kroonista obstruktiivista keuhkosairautta (COPD) ja muita keuhkojen tulehduksellisia sairauksia.
 4. Ihosairaudet: Vaikeat psoriaasin ja ekseeman muodot, jotka aiheuttavat tulehdusta ja epämukavuutta, hoidetaan usein prednisolonilla.
 5. Ruoansulatuskanavan sairaudet: Tulehdukselliset suolistosairaudet, kuten Crohnin tauti ja haavainen paksusuolitulehdus, hoidetaan prednisolonilla, joka vähentää ruoansulatuskanavan tulehdusta.
 6. Lisämunuaisen vajaatoiminta: Prednisoloni voi korvata lisämunuaisten luonnollisesti tuottamia hormoneja, jos ne eivät tuota niitä riittävästi.
 7. Silmäsairaudet: Sitä voidaan käyttää tiettyjen silmien tulehduksellisten tilojen, kuten uveiitin, hoitoon.
 8. Syöpä: Joskus prednisolonia käytetään tietyntyyppisten syöpien hoitoon tulehduksen vähentämiseksi ja oireiden hallinnan parantamiseksi.

Mitkä ovat prednisolonin mahdolliset sivuvaikutukset?

Prednisoloni, kuten kaikki lääkkeet, voi aiheuttaa sivuvaikutuksia. Vaikka se on tehokas tulehduksen vähentäjä ja immuunijärjestelmän toiminnan hillitsijä, sen käyttöä on tarkkaan hallittava mahdollisten riskien minimoimiseksi. Tässä on joitakin prednisolonin yleisiä ja vakavampia sivuvaikutuksia:

Yleiset sivuvaikutukset

 • Ruokahalun lisääntyminen ja painonnousu: Potilaat saattavat huomata näläntunteen lisääntymisen, mikä johtaa painonnousuun.
 • Mielialan vaihtelut ja käytöksen muutokset: Tämä voi sisältää ahdistuneisuutta tai ärtyneisyyttä.
 • Unettomuus: Vaikeudet nukahtaa tai pysyä unessa.
 • Kohonnut verenpaine: Säännöllinen seuranta on tärkeää.
 • Kohonnut verensokeri: Erityisesti diabeetikkojen on tärkeää seurata sitä.
 • Nesteen kertyminen: Johtaa turvotukseen raajoissa tai muissa kehon osissa.

Vakavat sivuvaikutukset

 • Osteoporoosi: Luuston haurastuminen, mikä tekee luista hauraampia ja alttiimpia murtumille.
 • Lihasten heikentyminen: Pitkäaikainen käyttö voi johtaa lihasten rappeutumiseen.
 • Haavaumat ja mahalaukun verenvuoto: Erityisesti jos lääkettä otetaan ilman ruokaa.
 • Lisämunuaisen hormonituotannon tukahduttaminen: Keho voi tulla riippuvaiseksi prednisolonista, mikä vaikuttaa sen kykyyn tuottaa luonnollisia steroideja.
 • Suurentunut infektioiden riski: Koska immuunijärjestelmä on tukahdutettu, keho on alttiimpi infektioille.
 • Kaihit ja glaukooma: Pitkäaikainen käyttö voi vaikuttaa näkökykyyn.

Harvinaiset sivuvaikutukset

 • Vakava allerginen reaktio: Vaikka harvinaista, jotkut ihmiset saattavat kokea anafylaksian, joka on hengenvaarallinen allerginen reaktio.
 • Psyykkiset vaikutukset: Tämä voi sisältää masennusta, euforiaa tai jopa psykoosia.

Vaikuttamisnopeuteen vaikuttavat tekijät

Prednisolonin vaikutusnopeuteen voivat vaikuttaa useat eri tekijät. Ymmärtämällä nämä tekijät voidaan paremmin ennakoida, kuinka nopeasti lääke alkaa toimia kussakin tilanteessa. Tässä ovat keskeiset tekijät:

 • Annostus: Suuremmat annokset voivat nopeuttaa lääkkeen vaikutusta, kun taas pienemmät annokset saattavat toimia hitaammin.
 • Lääkkeen antotapa: Prednisoloni voidaan nauttia suun kautta, injektoida suoraan verenkiertoon tai lihakseen, tai käyttää paikallisesti. Injektio on usein nopeampi antotapa kuin tabletit.
 • Potilaan aineenvaihdunta: Yksilölliset erot, kuten aineenvaihdunnan nopeus ja yleinen terveydentila, voivat vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti keho käsittelee lääkettä.
 • Lääkkeen muoto: Erilaiset valmisteet, kuten pitkävaikutteiset tai hitaasti vapauttavat muodot, voivat vaikuttaa vaikuttamisnopeuteen.
 • Samanaikaisesti käytetyt lääkkeet: Muut lääkkeet voivat joko nopeuttaa tai hidastaa prednisolonin vaikutusta riippuen niiden yhteisvaikutuksista.
 • Terveydentila: Tietyt sairaudet, kuten maksasairaudet, voivat vaikuttaa lääkeaineen metaboliaan ja siten sen vaikuttamisnopeuteen.

Milloin Ota Yhteyttä Lääkäriin

Prednisolonin käytön aikana on tärkeää olla yhteydessä lääkäriin, erityisesti jos havaitset sivuvaikutuksia, kuten mielialan vaihteluja, univaikeuksia tai painonnousua, jotka ovat tyypillisiä lyhytaikaisia haittoja. Vakavammat reaktiot, kuten näköhäiriöt tai voimakas turvotus, vaativat välitöntä huomiota. Lisäksi, jos lääkityksen lopettaminen on suunnitelmissa, on välttämätöntä tehdä se lääkärin ohjeistuksen mukaan vähitellen, välttääkseen mahdolliset vieroitusoireet. Säännölliset lääkärintarkastukset ovat suositeltavia, jotta voidaan seurata lääkkeen pitkäaikaisvaikutuksia, kuten luuston haurastumista tai hormonaalista epätasapainoa. Aktiivinen vuoropuhelu lääkärin kanssa varmistaa, että hoito on turvallista ja tehokasta, ja mahdollistaa nopeat säädöt hoitosuunnitelmassa tarpeen mukaan.

Usein kysytyt kysymykset

1. Mihin Prednisolon auttaa? 

Prednisolon on tehokas tulehduksellisten ja autoimmuunisairauksien, kuten nivelreuman ja astman, hoidossa. Se auttaa myös lievittämään allergisia reaktioita.

2. Milloin Prednisolonia tulisi ottaa?

Paras aika ottaa Prednisolonia on aamulla, jotta se häiritsee mahdollisimman vähän kehon luonnollista hormonitasapainoa ja unirytmiä.

3. Mitä Prednisolon tekee? 

Prednisolon lievittää tulehdusta vaimentamalla immuunijärjestelmän aktiivisuutta, mikä auttaa hallitsemaan sairauden oireita.

4. Voiko kortisonia ottaa illalla?

Vaikka kortisonin, kuten Prednisolonin, ottaminen illalla voi häiritä unta, joissain tapauksissa lääkäri voi suositella toisin riippuen terveydentilastasi.

5. Kuinka kauan Prednisolonia voi käyttää turvallisesti? 

Prednisolonin turvallinen käyttöaika riippuu monista tekijöistä, kuten hoidettavasta sairaudesta ja annoksesta. Pitkäaikainen käyttö vaatii lääkärin valvontaa.

6. Mitkä ovat Prednisolonin yleisimmät sivuvaikutukset? 

Yleisiä sivuvaikutuksia ovat mm. painonnousu, univaikeudet ja lisääntynyt infektioherkkyys. Pitkäaikainen käyttö voi johtaa osteoporoosiin ja ihon ohenemiseen.

7. Voiko Prednisolonia yhdistää muihin lääkkeisiin?

Prednisolonia voidaan yhdistää muihin lääkkeisiin, mutta yhteisvaikutukset ovat mahdollisia, joten yhdistelmähoito tulee aina suunnitella lääkärin kanssa.

Click to comment

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat

To Top