Kulttuuri

10 Parasta Hiihtokeskusta Suomessa

Suomessa voit hiihtää sydämesi kyllyydestä huippuhiihtokeskuksissa ja kokeilla monenlaisia talviaktiviteetteja revontulien jahtauksesta poroajeluun ja lumikenkäilyyn. Aktiivisen päivän päätteeksi saunan lämpö tarjoaa täydellisen tavan rentoutua.

Suomessa, erityisesti Lapissa, hiihtokausi on pitkä ja lumi on taattu. Rinteet avataan yleensä marraskuussa ja pysyvät auki huhtikuuhun saakka. Koska meillä ei ole vuoria – vaan tuntureita ja pitkiä mäkiä – rinteet ovat erinomaisia perheille ja aloittelijoille. Kokeneemmat ja jännitystä etsivät laskettelijat ja lautailijat löytävät haasteita off-piste- ja park-alueilta.

Revontulikausi alkaa Lapissa elokuussa ja kestää kevääseen asti.
Kuva: Harri Tarvainen, VisitFinland

Tässä tarkastellaan Suomen suurimpia ja suosituimpia hiihtokeskuksia, joista monella on myös Sustainable Travel Finland -merkki. Tämän sivun lopussa löydät kartan kaikista hiihtokeskuksista.

1. Ylläs

Ylläs on Suomen suurin hiihtokeskus, jossa on pisimmät rinteet. Ylläs sijaitsee ainutlaatuisesti kahden kylän välissä, ja voit vierailla molempien kylien rinteissä yhden päivän aikana. Hiihtokeskus on aivan Pallas-Yllästunturin kansallispuiston vieressä, jossa voit hiihtää maastossa. Alueella on yhteensä 500 km hiihtolatuja, mutta jos olet tarpeeksi kokenut, kokeile retkiluistelua! Jos etsit jotain todella ainutlaatuista, älä unohda vierailla Lapland Hotels SnowVillassa ja jopa viettää yön tässä lumesta ja jäästä tehdyssä hotellissa. Lähin lentokenttä Ylläkselle on Kittilä – lentokentältä Ylläkselle kestää ajaa 45 minuuttia. Jos etsit vihreämpää vaihtoehtoa, ota VR:n yöjuna Rovaniemelle ja jatka autolla (sähkö- tai hybridiauto, jos saatavilla). Ajo kestää noin 2,5 tuntia.

2. Levi

Levi on yksi Suomen suosituimmista hiihtokeskuksista sekä kotimaisten että kansainvälisten matkailijoiden keskuudessa. Levi tarjoaa laajan valikoiman hauskoja aktiviteetteja ympäri vuoden. Olitpa sitten aloittelija tai asiantuntija, löydät Levin 44 rinteen joukosta sopivan. Talvikuukausina hyödynnä tilaisuus mennä huskyajelulle tai jääkartingiin. Levi on tunnettu aktiivisesta après-ski-elämästä, jossa on loistavia ravintoloita ja baareja vilkkaassa hiihtokylässä. Alueella on myös paljon ainutlaatuista majoitusta tästä alueesta lasikattoisista mökeistä hirsimökkeihin. Jos suunnittelet vierailua Leviin kesäkaudella, ota maisemahissi aivan tunturin huipulle todistamaan joitakin alueen eniten kuvattuja maisemia.

3. Ruka

Ruka on yksi Suomen tunnetuimmista hiihtokeskuksista lähellä Kuusamoa koillisessa. Lisäksi, että tarjolla on 39 monipuolista rinnettä ja vaihtelevia maastohiihtoreittejä, tämä hiihtokeskus isännöi runsaasti hauskoja tapahtumia ja elävää hiihtokylää. Jos suunnittelet vierailua Rukalla talvisesongin huipulla, tarkista tapahtumakalenteri valofestivaaleja, rail jamsia ja hiihtokilpailuja varten. Joitakin ikonisimpia (ja Instagram-kelpoisia!) talvikuvia varten suuntaa Riisitunturin kansallispuistoon, joka sijaitsee tunnin ajomatkan päässä länteen Rukasta. Tässä alueella on myös kokemuksia tarjolla talvikuukausien ulkopuolella. Ehkä haluaisit osallistua jännittävälle – vaikkakin turvalliselle ja ohjatulle – karhunkatseluretkelle? Lisää vauhtia saat Rukan kesäkelkkaradalta, ja ihaile mahtavia näkymiä matkallasi alas.

4. Pyhä

Pyhä hiihtokeskus sijaitsee keskellä Lappia alle kahden tunnin ajomatkan päässä Rovaniemeltä Pyhä-Luoston kansallispuiston vieressä. Pyhällä löydät hauskoja aktiviteetteja jokaiselle iälle ja tyylille. Jos olet vapaalaskija, suuntaa legendaariselle Huttu-Ukolle rinteelle, joka on nähnyt vuosien varrella maailmancupin hiihtokilpailuja. Matkustatko lasten kanssa? Perheiden seikkailualue on turvallinen paikka aloittaa. Lisäksi tarjolla on runsaasti muita aktiviteetteja frisbeegolfista ratsastukseen. Entä kaivaa oma onnen ametisti? Varaa opastettu kierros kestävälle Lampivaaran ametistikaivokselle todella ainutlaatuiseen kokemukseen. Jos olet musiikin ystävä, tarkista Pyhä Unplugged, puoliakustinen musiikkitapahtuma, joka järjestetään joka kesä Pyhällä ja ympäröivässä luonnossa.

5. Salla

Salla
Kuva: Eeva Mäkinen, VisitFinland

Salla kehuu olevansa keskellä ei mitään, mutta itse asiassa tämä Itä-Lapin hiihtokeskus on helposti saavutettavissa useimmilla kulkuneuvoilla, myös julkisilla. Mene alamäkihiihtoon tai lumilautailemaan kuvankauniissa kruunulumi puurinteessä tai kokeile talvipyöräilyä tai lumikenkäilyä reiteillä Sallan tai Oulangan kansallispuistoissa. Kaunis mutta villi arktinen luonto on tarpeeksi syy vierailla tässä maan kolkassa. Legendaarinen 82 km pitkä Karhunkierros Oulangan kansallispuistossa on yksi Suomen suosituimmista vaellusreiteistä, ja Tuntsan erämaa-alue on kutsuttu yhdeksi Euroopan hienoimmista vaelluskohteista.

6. Saariselkä

Euroopan pohjoisin hiihtokeskus Saariselkä tunnetaan maastohiihdon paratiisina, mutta alueella voi osallistua moniin muihin aktiviteetteihin. Entä mennä 1,8 km pitkälle kelkkaradalle – pisin Suomessa – Kaunispään huipulla? Jos olet kiinnostunut safarista halki arktisen erämaan, aloita valitsemalla kulkuneuvo. Tiedät olevasi Lapin sydämessä, kun voit valita poron, huskyn tai moottorikelkan välillä! Jos haluat kokea jotain rauhallisempaa, mene revontulijahtiin tai pilkkimään. Luonnon ystävät nauttivat upeiden tunturimaisemien tutkimisesta Urho Kekkosen kansallispuistossa ympäri vuoden.

7. Syöte

Syöte
Kuva: VisitFinland

Suomen eteläisimmän tunturialueen Syöte sijaitsee kätevästi neljän lentokentän keskellä: Oulun, Kuusamon, Rovaniemen ja Kemin. Alueelle pääsee myös junalla, bussilla ja autolla. 17 rinteellä hiihtokeskus Iso-Syöte tarjoaa jotakin jokaiselle. Aluetta ympäröi henkeäsalpaavan kaunis Syötteen kansallispuisto, jossa voit harrastaa maastohiihtoa, pyöräilyä tai lumikenkäilyä. Kuten monissa Pohjois-Suomen osissa, Syötteen alueella voit myös löytää erityistä majoitusta. Älä missaa yötä lasimökissä!

8. Vuokatti

Suosittu perheiden hiihtokeskus Vuokatti sijaitsee keskellä kaunista Kainuuta koillisessa Suomessa. 13 monipuolisen rinteen ja hyvin hoidettujen hiihtoreittien lisäksi Vuokatissa on maailman ensimmäinen hiihtotunneli, mikä tarkoittaa, että voit hiihtää perinteisesti ja vapaasti ympäri vuoden! Saatat jopa bongata olympiaurheilijan tai kaksi harjoittelemassa. Vaellusreitit ja melontareitit pitävät luonnossa liikkujat aktiivisina myös kesäkaudella. Lapset ja nuorekkaat sydämet ilahtuvat löytäessään Vuokatin vaihtoehtoisia aktiviteetteja, kuten pakohuoneita ja VR-huoneita sekä laser tag -pelejä. Holiday Club Katinkulta Spa tarjoaa ympärivuotista rentoutumista.

9. Tahko

Tahko vuori hiihtokeskus sijaitsee itäisessä Suomessa, 5 tunnin ajomatkan päässä Helsingistä. Tahkon rinteet ovat suurimmat itäisessä Suomessa ja keskus tarjoaa ainutlaatuisen laajan valikoiman aktiviteetteja. Tahko on tunnettu vilkkaasta après-ski-elämästään. Liity hauskanpidon joukkoihin ja irrottele Pehkubaaressa päivän lumilajeista (kuten suomalaiset tekevät!). Kesäkaudella keskus tarjoaa maisemareittejä portaita pitkin sekä 18-reikäisen golfkentän. Vaella Tahkovuoren huipulle Suomen pisimpiä ulkoportaita pitkin. Vaihtoehtoisesti suuntaa Mäkiaution rotkolle joitakin spektaakkelimaisia panoraamanäkymiä varten. Paikallisen vinkki: matkalla Tahkolle, pysähdy Kuopion kaupungissa ja kokeile yhtä Suomen kuuluisimmista paikallisista herkuista, kalakukkoa.

10. Himos

Himos on yksi suosituimmista hiihtokeskuksista Etelä-Suomessa sen keskeisen sijainnin ja lähellä Helsinkiä (vain kolmen tunnin ajomatkan päässä) ansiosta. Sekä aloittelijat että kokeneemmat laskijat löytävät hauskaa ajanvietettä Himoksen 26 rinteessä ja yli 100 km hyvin hoidetuissa hiihtoladuissa. Ja jos hiihtäminen ei ole sinun juttusi, mene koiravaljakkoajeluun tai luistelemaan luonnonjäälle – tarjolla on runsaasti talviaktiviteetteja! Läheisessä Saunakylässä voit oppia saunaperinteen historiasta ja kokea aitoa savusaunaa.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Suosituimmat

To Top