Kulttuuri

Sammaljättiläiset herättävät uteliaisuutta Amos Rexissä”: Kim Simonssonin näyttely avautuu Helsingissä

Tänään, 29. huhtikuuta 2024, avautuu kauan odotettu ”Sammaljättiläiset” -näyttely tunnetulta kuvanveistäjältä Kim Simonssonilta Helsingin Lasipalatsin aukiolla. Yhteensovitettuna vappujuhlien ja aukion uudelleenavajaisien kanssa, Simonssonin suuret, kirkkaanvihreät veistokset ovat lumonneet sekä paikalliset että turistit.

Kohoaten vaikuttavaan neljän metrin korkeuteen, nämä ”Sammaljättiläiset” kommunikoivat viittomakielellä, tuoden läsnäoloonsa mysteerin ja vuorovaikutuksen elementin.

Nämä patsaat ovat merkittävä lisäys Konstsamfundet-kokoelmaan, joka on yksi Suomen laajimmista yksityisistä taidekokoelmista.

Vuonna 1974 syntynyt Simonsson on omistanut lähes kymmenen vuotta aikaa kehittääkseen tekniikkansa keraamisten sammalhahmojen veistämiseen, ja nämä jättiläiset ovat hänen suurimpia teoksiaan tähän mennessä. ”Kuvittelin valtavan, sammaleen peittämän hahmon, johon saattaisi törmätä yllättäen metsässä,” Simonsson kuvailee. ”Tämä visio toteutuu, kun nämä neljä jättiläistä asettuvat pysyvästi Söderlångvikin metsiin Kemiön saarella keväästä 2025 alkaen.”

Viitatessaan teoksiinsa utopistisina sammallapsina, Simonsson antaa jokaiselle jättiläiselle oman, tärkeän tehtävänsä ryhmässään. Olipa kyseessä työkalujen kantaminen tai sukset selässä, jokainen jättiläinen osallistuu ryhmän yhteisiin ponnisteluihin. Tärkeä seikka, johon kiinnittää huomiota, ovat heidän kätensä, jotka ovat ratkaisevan tärkeitä niiden kommunikoidessa keskenään ja ympäristön kanssa viittomakielellä.

Simonsson, joka asuu ja työskentelee Fiskarsin taiteilijakylässä Länsi-Uudellamaalla, on tunnettu kekseliäistä kerrontatekniikoistaan ja syvästä materiaalituntemuksestaan. Hänen ”Sammaljättiläisensä” eivät ainoastaan laajenna hänen keraamisten veistostensa kokoelmaa, vaan myös syventävät suomalaisen taiteen narratiivista ulottuvuutta. Näyttelyn, jonka on kuratoinut Kai Kartio, esitellään Lasipalatsin aukiolla 29. huhtikuuta – 20. lokakuuta 2024, tarjoten Helsingille tänä vuonna ainutlaatuisen kulttuurikohteen.

Click to comment

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat

To Top