Terveys

Miten Matala Verenpaine Saadaan Nousemaan

”Matala verenpaine on kuin hiljainen tappaja. Se ei aiheuta oireita, mutta voi johtaa vakaviin seurauksiin, jos sitä ei hoideta.

Tohtori Martti Lindström, Helsingin yliopiston sisätautiopin professori

Matalan verenpaineen nostaminen normaalille tasolle on tärkeää, koska vaikka matala verenpaine (hypotensio) ei usein ole yhtä puhuttu aihe kuin korkea verenpaine (hypertensio), se voi aiheuttaa monia ongelmia ja epämukavuutta niille, jotka kärsivät siitä. Matala verenpaine voi aiheuttaa huimausta ja pyörtymistä, ja se voi olla merkki muista terveysongelmista. Tässä artikkelissa käydään läpi, miten voit nostaa verenpainettasi terveellisellä tavalla, mitkä tekijät voivat aiheuttaa verenpaineen laskua, miten voit välttää matalaa verenpainetta ja miten yleisesti terveellinen elämäntapa ja tietyt ruoat voivat auttaa ylläpitämään normaalia verenpainetta.

Miten Matala Verenpaine Saadaan Nousemaan

 Miten nostaa matala verenpaine normaalille tasolle:

1. Lisää suolan saantia: Kehomme tarvitsee natriumia ylläpitämään nestetasapainoa ja verenpainetta. Lääkärin suosituksesta voit lisätä ruokavalioosi hieman enemmän suolaa, mikäli sinulla on matala verenpaine.

2. Juomanesteitä: Dehydraatio voi johtaa verenpaineen laskuun. On tärkeää juoda runsaasti nesteitä, erityisesti lämpimässä säässä tai kun liikut paljon.

3. Pienet ja usein toistuvat ateriat: Suuret ateriat voivat alentaa verenpainetta, sillä veri virtaa ruoansulatuselimiin. Pienemmillä ja tiheämmillä aterioilla voi välttää tämän.

4. Kahvi ja muut kofeiinia sisältävät juomat: Ne voivat tilapäisesti nostaa verenpainetta, mutta niiden käytön tulisi olla kohtuullista ja lääkärin valvonnassa.

5. Nouse hitaasti ylös: Erityisesti makuuasennosta ylös noustessa on tärkeää tehdä se hitaasti, jotta elimistö ehtii sopeutua ja välttää verenpaineen äkillisen laskun.

6. Vältä alkoholia: Alkoholi voi alentaa verenpainetta, joten sen käyttöä tulisi rajoittaa.

 Mikä aiheuttaa verenpaineen laskun:

Verenpaine voi laskea monista syistä. Jotkut yleiset syyt ovat:

– Dehydraatio: Kun kehossa ei ole tarpeeksi nestettä, veren tilavuus voi vähentyä, mikä alentaa verenpainetta.

– Ruokavalio: Huono ruokavalio, joka ei sisällä riittävästi vitamiineja ja mineraaleja, voi heikentää verenkiertoa ja verenpainetta.

– Lääkkeet: Tietyt lääkkeet, kuten diureetit tai muut verenpainelääkkeet, voivat aiheuttaa liian suuren verenpaineen laskun.

– Sydänongelmat: Sydämen vajaatoiminta tai erittäin matala sydämen syke voivat johtaa verenpaineen laskuun.

– Endokriiniset ongelmat: Esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta voi vaikuttaa verenpaineeseen.

 Miten välttää matalaa verenpainetta:

1. Säännölliset lääkärintarkastukset: Tunnista ongelmat aikaisin ja noudata lääkärin antamia ohjeita.

2. Tasapainoinen ruokavalio: Riittävä saanti B12-vitamiinia ja rautaa sisältävä

stä ruoasta auttaa ehkäisemään anemiaa, joka voi johtaa matalaan verenpaineeseen.

3. Säännöllinen liikunta: Se auttaa ylläpitämään terveellistä verenpainetta ja parantaa verenkiertoa.

4. Pysy hydrattuna: Juo vettä pitkin päivää, erityisesti jos harjoitat paljon liikuntaa tai oleskelet kuumassa ilmastossa.

 Terveellinen elämäntapa ja verenpaine:

Elämäntavat, kuten tupakoinnin välttäminen, kohtuullinen alkoholin käyttö, terveellisen painon ylläpitäminen ja stressin hallinta, ovat kaikki keskeisiä normaalin verenpaineen ylläpitämisessä. Terveellinen ruokavalio, joka sisältää paljon hedelmiä, vihanneksia, täysjyväviljaa ja vähärasvaisia proteiinilähteitä, tukee verenpaineen säätelyä.

 Ruoat, jotka auttavat ylläpitämään normaalia verenpainetta:

1. Punajuuri: Sisältää nitraatteja, jotka voivat auttaa parantamaan verenkiertoa.

2. Pinaatti: Rauta- ja folaattipitoinen, auttaa ehkäisemään anemiaa, mikä voi vaikuttaa verenpaineeseen.

3. Pähkinät ja siemenet: Magnesium rikkaat pähkinät ja siemenet voivat auttaa säätelemään verenpainetta.

4. Sinihomejuusto ja muut natriumia sisältävät juustot: Nämä voivat nostaa verenpainetta, mutta niitä tulee käyttää kohtuudella.

5. Vesi: Riittävä vesimäärä on tärkeää veren tilavuuden ja verenpaineen ylläpitämiseksi.

Terveellinen elämäntapa ja oikeanlaiset valinnat ruokavaliossa ovat avainasemassa verenpaineen säätelyssä. Matala verenpaine ei aina aiheuta oireita eikä yleensä ole yhtä vaarallista kuin korkea verenpaine, mutta se voi silti aiheuttaa epämukavuutta ja vaikuttaa elämänlaatuun. Oikeanlaiset elämäntapamuutokset ja lääkärin suositukset voivat auttaa pitämään verenpaineen normaalilla tasolla.

Click to comment

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat

To Top