Miten

Miten Säästää Sähköä

Miten Säästää Sähköä

Vinkkejä Energiansäästöön

Sähkön hinta on noussut Covid-pandemian jälkeen, ja monet meistä etsivät tapoja säästää energiaa ja rahaa. Onneksi pienillä muutoksilla voimme vähentää sähkönkulutustamme ja tehdä kodistamme energiatehokkaamman. Tässä muutamia vinkkejä, miten säästää sähköä:

Miten Säästää Sähköä

Valaistus: Säästä 10% sähkölaskustasi

 LED- ja CFL-lamput – Tehokas ratkaisu

Tiesitkö, että valaistus muodostaa noin 10-15% sähkölaskustasi? Keskustellaanpa siitä, miten voimme vähentää tätä summaa. Valaistuksessa sähköä tuhlataan jatkuvasti, ei pelkästään siksi, että valoja pidetään tarpeettomasti päällä, vaan käytät tehottomia lamppuja. Aivan oikein, perinteiset hehkulamput ovat erittäin tehottomia.

Hehkulamppujen tilalle tulevat LED- ja CFL-lamput. Molemmat käyttävät vain murto-osan hehkulamppujen sähkönkulutuksesta ja kestävät paljon kauemmin. LED-lampuissa on se etu, että ne kestävät yli 10 kertaa pidempään ja käyttävät vain 20% hehkulamppujen tarvitsemasta sähköstä. Joten kannattaa ehdottomasti vaihtaa kaikki vanhat lamppusi LED-lamppuihin. Se ei ole lainkaan vaikeaa, ja kun olet tehnyt sen, sinun ei tarvitse vaihtaa lamppuja vuosikausiin.

 Säädettävä valaistus: Vähennä kulutusta

Toinen hyvä vinkki valaistuksen osalta on käyttää himmentimiä aina kun mahdollista (ja varmista, että hankit himmennettäviä LED-lamppuja). Ne mahdollistavat valon käytön tarpeesi mukaan ja auttavat säästämään sähköä.

Lämmitys ja jäähdytys – Paras tapa säästää energiaa!

 Energiankulutuksen suurin osa (50% sähkölaskustasi)

Lämmityksen ja jäähdytyksen osuus on noin puolet kuukausittaisesta sähkölaskustasi (Energy Starin mukaan). Olet varmasti huomannut, että sähkölaskusi nousee talvella ja kesällä. Tämä johtuu siitä, että lämmityksen ja jäähdytyksen tarve kasvaa näinä vuodenaikoina. Täysin ilman lämmitystä tai viilennystä oleminen ei ole käytännöllistä, joten paras vaihtoehto on tehdä ilmastointilaitteestasi mahdollisimman tehokas. Tähän tarvitset muutamia laitteita, jotka on suunniteltu tekemään ilmastointilaitteestasi tehokkaampi.

 Ohjelmoitava termostaatti – Älykäs säästö

Yksi näistä laitteista on ohjelmoitava termostaatti. Sen avulla voit asettaa aikataulun ilmastointilaitteellesi, määrittää, milloin se kytkeytyy päälle ja pois ja minkä lämpötilan se ylläpitää. Näin voit säätää laitteen toimimaan mahdollisimman tehokkaasti: et pidä sitä päällä, kun et ole kotona, ja voit säätää lämpötilaa ylös/alas esimerkiksi yöllä.

Vesilämmitys – Voiko se auttaa säästämään sähköä?

 Sähkölaskusi suuri osa (jopa 30%)

Seuraavaksi tarkastelemme vesilämmitystä, joka on toinen merkittävä sähkönkulutuksen alue. Tässä on hyvä mahdollisuus säästää, joten kannattaa paneutua aiheeseen. Vesilämmityksen osalta voit tehdä pääasiassa kolme asiaa:

 1. Vesilämmittimen eristäminen

Hanki eristysmateriaalia, joka on suunniteltu erityisesti vesilämmittimille. Nämä löydät paikallisesta rautakaupastasi (joitakin myydään ”takeina”, jotka sopivat helposti vesilämmittimen ympärille). Kun lämmitin on eristetty, lämpö pysyy paremmin sisällä ja vesi pysyy kuumana pidempään.

 2. Säästä kuumaa vettä

Pesukoneen käyttäminen pelkästään kylmällä vedellä (sama pätee astianpesuun) auttaa säästämään kuumaa vettä.

 3. Siirry tankittomaan vesilämmittimeen

Tankittoman vesilämmittimen hankkiminen voi olla hyvä ratkaisu riippuen kuuman veden käytöstäsi. Tankittomalla lämmittimellä lämmität vettä vain tarpeen mukaan. Ja parasta tankittomassa lämmittimessä on… et lopu koskaan kuuma vesi kesken! Ei enää kylmiä suihkuja lasten käytettyä kaiken kuuman veden. Ei enää kylmiä kylpyjä. Voit rentoutua pitkässä, loputtomassa kuumassa suihkussa tai valita nopeamman ja vähemmän energiaa kuluttavan vaihtoehdon – joka tapauksessa mukavuutesi vain paranee, ei huonone!

Lisää vinkkejä sähkön säästämiseen

1. Valaistuksen optimointi: Käytä päivänvaloa hyväksi ja pidä valot sammutettuina, kun niitä ei tarvita. Valitse energiatehokkaat valonlähteet, kuten LED-lamput.

2. Energiatehokkaat kodinkoneet: Hanki energiatehokkaat laitteet, kuten pesukoneet, kuivausrummut ja jääkaapit. Etsi laitteita, joilla on korkea energiatehokkuusluokitus.

3. Ilmastoinnin ja lämmityksen säätö: Pidä kotisi lämpötila maltillisena. Jokainen asteen muutos termostaatissa voi merkitä huomattavia säästöjä vuositasolla.

4. Elektroniikan virrankulutuksen hallinta: Sammuta laitteet kokonaan, kun ne eivät ole käytössä, älä jätä niitä valmiustilaan. Käytä älykkäitä pistokkeita tai virransäästötiloja.

5. Kodin eristys: Paranna kodin eristystä vähentämällä lämpöhävikkiä. Tämä sisältää ikkunoiden, ovien ja seinien tiivistämisen.

6. Käytä Päivänvaloa: Hyödynnä luonnonvaloa niin paljon kuin mahdollista. Avaa verhot ja kaihtimet päivällä, jotta voit vähentää tarvetta käyttää sisävalaistusta. Päivänvalon käyttö vähentää sähkölaskua ja antaa kotiisi luonnollisen ilmeen.

7. Minimoi Laitteiden Käyttö: Sammuta laitteet, kun niitä ei käytetä. Muista erityisesti sammuttaa televisio, tietokone ja muut elektroniset laitteet, kun niitä ei tarvita. Myös latauslaitteiden irrottaminen seinästä kun ne eivät ole käytössä voi auttaa säästämään sähköä.

8. Uusiutuva Energia: Harkitse uusiutuvan energian, kuten aurinkopaneelien tai tuulivoimaloiden, hankkimista kotiisi. Ne voivat vähentää riippuvuuttasi sähköyhtiöstä ja pienentää sähkölaskuasi pitkällä aikavälillä.

9. Manuaaliset Toiminnot: Monet nykyaikaiset laitteet ovat automatisoituja, mutta manuaalinen käyttö voi usein säästää energiaa. Esimerkiksi, käsin pestyt astiat saattavat kuluttaa vähemmän energiaa kuin astianpesukone. Mieti, missä voit korvata automaattiset toiminnot manuaalisilla toiminnoilla.

10. Energiatehokkaat Laitteet: Jos olet hankkimassa uusia laitteita kotiisi, valitse energiatehokkaita malleja. Ne voivat säästää merkittävästi energiaa ja rahaa pitkällä aikavälillä.

Miten Säästää Sähköä

Yhteenveto

 Valaistus ja sähkönkulutus

– LED- ja CFL-lamput: Korvaa hehkulamput energiatehokkailla LED- tai CFL-lampuilla. Ne kuluttavat vain murto-osan sähköstä ja kestävät kauemmin.

– Himmennettävät valot: Käytä himmentimiä säästääksesi energiaa ja säädä valaistuksen tasoa tarpeen mukaan.

 Lämmitys ja jäähdytys

– Ohjelmoitava termostaatti: Käytä ohjelmoitavaa termostaattia lämmityksen ja jäähdytyksen tehokkaaseen hallintaan, säätäen lämpötiloja automaattisesti päivän eri aikoina.

– Ilmastointijärjestelmän huolto: Varmista, että lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmäsi huolletaan säännöllisesti maksimaalisen tehokkuuden takaamiseksi.

 Vesilämmitys

– Eristä vesilämmitin: Eristä vesilämmittimesi vähentämään lämmönhukkaa.

– Säästä kuumaa vettä: Pese vaatteet ja astiat kylmällä vedellä.

– Tankiton vesilämmitin: Harkitse tankittoman vesilämmittimen hankkimista, joka lämmittää veden vain tarvittaessa ja estää kuuman veden loppumisen.

Kun yhdistät nämä suositukset ja lisätietoa, voit vähentää merkittävästi sähkönkulutusta ja säästää rahaa sähkölaskuissasi. Jokainen pieni toimi voi johtaa suuriin säästöihin vuosien varrella.

Click to comment

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat

To Top